Nagradni natečaj

 

OpenAlps Award 2013: Zamisli nimajo meja

Natečaj OpenAlps Award 2013, organiziran s strani projekta OpenAlps, je iskal najboljše primere projektov odprtega inoviranja (produktov in stroitev), ki so jih razvili mali in srednje veliki podjetniki na programskem območju Alp. Poziv za prijave na natečaj je veljal dva meseca, tekom katerih se je lahko katerikoli zainteresiran podjetnik, z izkušnjami s področja odprtega inoviranja, prijavil svoj produkt ali storitev. Kandidati so opisali svoj produkt ali storitev, ki je pri razvoju temeljila na metodah odprtega inoviranja ter razložili sam proces inoviranja, skupaj z metodami, ki so jih uporabljali – kakor tudi s prednostmi za vse vključene v projekt. Skupaj je projekt prejel kar veliko prijav iz štirih (izmed petih držav) držav projektnega konzorcija: Francija, Slovenija, Italija in Nemčija. Skupina mednarodnih strokovnjakov je izbirala med desetimi najboljšimi ter po spodaj navedenih kriterijih izbrala tri zmagovalne zgodbe odprtega inoviranja:

·       Uporaba metodologije odprtega inoviranja,
·       Tržni potencial produkta ali storitve,
·       Stopnja sodelovanja z zunanjimi deležniki,
·       Koristi za deležnike,
·       Mednarodni pristop podjetja.

Zmagovalci natečaja OpenAlps Award

Italijanski podjetji bMooble in Desall ter francosko podjetje Raid light VERTICAL so bili povabljeni na dan odprtega inoviranja (26. junij) v Lyonu, kjer so bili uradno razglašeni zmagovalci – dobitniki nagrade OpenAlps Award 2013. Tekom dneva odprtega inoviranja so dobili priložnost predstaviti svoj projekt mednarodnemu občinstvu ter predstaviti svoj produkt. Prav tako jim je dogodek omogočil širitev njihovih znanj ter pridobivanje izkušenj s strani strokovnjakov na področju odprtega inoviranja, kakor tudi mreženje s potencialnimi partnerji z območja Rhônes-Alpes, s katerimi so imeli poslovne sestanke.

Pregled zmagovalcev

- bMooble je visoko tehnološko podjetje iz Torina, ki razvija tehnologijo za podporo ustvarjanja mobilnih aplikacij ter hitre priprave mobilnih storitev.

- Desall s.r.l. iz Roncade Veneto delujejo na področju industriskega dizajna ter razvijajo platforme za podajanje mnenj uporabnikov (crowdsourcing), kjer lahko podjetniki določijo svoje potrebe ter dobijo povratne informacije od večjega števila mednarodnih deležnikov.

- Francoska trgovska znamka Saint-Pierre-de-Chartreuse, Raidlight-Vertical je specializirana za tek na dolge steze in pohodništvo. Ustvarili so spletno delavnico/platformo ter “Raidlight Outdoor lab”, katerega sestavljajo tako raziskovalni centri kakor uporabniki izdelkov ter preizkuševalci opreme na terenu, z namenom prepoznavanja novih trendov.

 

Spoznajte vseh deset finalistov in njihovih zamisli na tej povezavi.